0744.799.083

0724.261.247

office@nuamcontabil.ro

SRL – ce este și cum se poate înființa

SRL – ce este și cum se poate înființa

Înființarea unui SRL poate fi destul de stresantă pentru cel ce dorește acest aspect, acest procedeu este stresant din lipsa de informații. De aceea acest articol îți vine în ajutor și îți prezintă care sunt pașii pentru infiintare SRL.

În primul rând trebuie să fii sigur că forma SRL este cea mai bună variantă pentru afacerea pe care urmează să o deschizi pentru că există și posibilitatea de a înființa un PFA, dacă această formă ar fi mai potrivită pentru tine. Trebuie să știi că după înființare nu poți converti SRL-ul în PFA sau invers.

Ce ar trebui să faci pentru înființarea SRL-ului tău?

După ce ai optat pentru forma SRL, trebuie să identifici o firmă ce se poate pregăti de întocmirea documentelor tale pentru înființare SRL. În paralel trebuie să cauți un spațiu pe care îl poți folosi drept sediu social, niciun SRL nu se poate înființa fără sediu social, indiferent dacă vei avea activități ce se vor desfășura la sediu sau nu. Aceste documente pentru înființare se depun la Registrul Comerțului din județul unde va avea sediul social societatea ta. Poți merge chiar tu să depui doarul la Registrul Comerțului pentru că, dacă este cazul unor lipsuri din dosar atunci vei ști de ele și vei completa dosarul cât mai repede.

Înainte să depui documentele, pentru societatea ta va trebui să alegi și denumirea sa, iar pentru asta trebuie să oferi trei variante de nume pentru a fi sigur că una dintre variantele propuse este disponibilă. Când faci alegerea pentru denumirea firmei tale trebuie să te asiguri de asemenea că pe piața nu mai există același nume pe care îl alegi și tu pentru o altă societate.

După ce această etapă este trecută cu bine, ai un nume pentru societatea ta.

Acum că ai rezervarea de denumire poți depune dosarul pentru înființarea societății tale. Acesta trebuie să conțină următoarele: documentul pe care l-ai obținut pentru rezervarea denumirii, actul constitutiv, unde se regăsesc toate datele importante ale firmei, denumirea, sediul social, codurile caen ale societății, acesta poate fi întocmit de firma care se ocupă de actele tale pentru înființare. Ceea ce trebuie să mai știi este faptul că o societate trebuie să își deschidă un cont bancar. Trebuie să alegi cu cine vei face banking în funcție de oportunitățile pe care le oferă, tu trebuie să urmărești comisioane cât mai mici și servicii cât mai bune. Pentru sediu social trebuie să ai un contract de comodat cu proprietarul locului unde va fi sediul social al firmei. Contractul de comodat trebuie să fie prins în dosarul tău ce va fi depus la Registrul Comerțului.

După această etapă vei primi certificatul de înregistrare și actele constatatoare, în sfârșit ești antreprenor cu acte în regulă. Următorul pas ar fi acela de a-ți achiziționa registrul unic de control, acesta poate fi achiziționat în 30 de zile de la înființarea societății. Apoi ar trebui să îți mai achiziționezi ștampilă și te poți apuca de treabă. Însă nu poți trece la treabă fără un contabil care să te ajute în gestionarea contabilității societății tale. Un SRL este obligat de lege să aibă un contabil, așadar ai grijă să îndeplinești toate aspectele.