0744.799.083

0724.261.247

office@nuamcontabil.ro

Ghid: Cum sa infiintezi un PFA 

Ghid: Cum sa infiintezi un PFA 

In urma cu cativa ani, Romania nu era in fruntea listei tarilor favorizate de investitori, startup-uri sau antreprenori. Intre timp, tara noastra si-a dezvoltat climatul de afaceri si a atras foarte multe companii si investitori. Romania este deosebit de potrivita pentru deschiderea unei intreprinderi mici sau mijlocii, deoarece are un ecosistem de startup-uri in crestere in Bucuresti.

Daca va intrebati cum puteti infiinta o intreprindere unica (PFA) in Romania, am creat pentru dvs. acest ghid care prezinta toti pasii procesului de infiintare PFA.

 Intreprindere individuala in Romania

Daca doriti sa incepeti o afacere si sa lucrati pe cont propriu, forma juridica ideala pentru dvs. este o intreprindere individuala sau PFA (Persoana Fizica Autorizata). Este simplu sa lucrezi in structura PFA.

Pentru a deveni PFA in Romania, trebuie sa ai peste 18 ani si sa ai o calificare profesionala sau o diploma in domeniul in care vrei sa lucrezi. De asemenea, trebuie sa confirmi ca nu ai fost condamnat pentru evaziune fiscala.

Daca sunteti cetatean strain, va trebui sa prezentati si pasaportul si sa va demonstrati rezidenta in Romania. In cele din urma, trebuie sa confirmati un sediu pentru PFA cu un contract de inchiriere sau un document de proprietate. Deoarece birocratia poate fi coplesitoare, daca sunteti cetatean strain in Romania, luati in considerare utilizarea ajutorului juridic sau contabil.

Proprietatea unica este o forma de afaceri populara datorita simplitatii, usurintei de configurare si a costului nominal. Cu toate acestea, proprietarii individuali sunt personal raspunzatori pentru toate datoriile lor de afaceri, ceea ce poate fi un dezavantaj pentru unii oameni.

Cu toate acestea, in calitate de proprietar unic, toate fondurile de afaceri sunt la dispozitia dumneavoastra in orice moment. Puteti retrage bani fara a justifica. Cand vine vorba de contabilitate, singurul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa pastrezi o foaie de calcul in care iti notezi toate tranzactiile.

Inregistrare si asigurari sociale pentru activitati independente in Romania

Exista obligatia de a va inregistra daca doriti sa lucrati pe cont propriu in Romania, fie pentru o intreprindere individuala, fie intr-o societate cu raspundere limitata. De asemenea, trebuie sa va inregistrati numele companiei. Retineti ca, pentru persoanele care desfasoara activitati independente din Romania, denumirea companiei trebuie sa contina numele si prenumele fondatorului, urmate de denumirea formei juridice – persoana fizica autorizata.

Proprietarii individuali trebuie sa plateasca contributii de pensie si sanatate odata ce depasesc pragul minim de venit. Aceasta regula inseamna ca daca venitul tau este mai mic sau egal cu salariul minim, platesti doar impozitul pe venit. Contributiile se ridica la 25% (pensie) si 10% (contributii la sanatate) din salariul minim anual. Daca venitul tau este mai mare de 24.960 lei pe an, exista o cota forfetara de 8.736 lei pe an pentru contributii.

Taxe si TVA pentru proprietarii de afaceri individuali din Romania

A fi liber profesionist nu inseamna ca vei primi un tratament fiscal diferit de la o societate cu raspundere limitata. Potrivit art. 269 ​​din Codul fiscal, oricine are un venit regulat trebuie sa isi inregistreze activitatea si veniturile.

Pe veniturile si profiturile pe care le obtii, statul te va impozita cu o cota de 10%, una dintre cele mai mici din Europa. Raportarea impozitului pe venit este foarte simpla pentru proprietarii individuali; raportati o data pe an pana la data de 15 martie a anului urmator si pana la 30 de zile de la inceperea activitatii.

Cand vine vorba de TVA, inregistrarea dumneavoastra ca platitor depinde de clientii dumneavoastra si de vanzarile dumneavoastra. Daca lucrati cu clienti din UE, inregistrarea in scopuri de TVA este obligatorie, indiferent de veniturile dvs. Daca lucrezi doar cu clienti romani, va trebui sa te inregistrezi ca platitor de TVA doar daca veniturile tale sunt mai mari de 300.000 RON anual. Raportarea TVA depinde si de clientii si veniturile dvs. Trimiteti rapoartele fie lunar, fie trimestrial.

 Infiintare PFA

Daca doriti sa infiintati un PFA, ne puteti contacta. Va oferim asistenta pe tot parcursul procesului! Afacerea ta va capata forma juridica! Mai mult, venim in sprijinul tau si cu alte servicii: contabilitate SRL, contabilitate PFA, declaratie unica PF si fonduri nerambursabile.