0744.799.083

0724.261.247

office@nuamcontabil.ro

 

Declaratie Unica PF

Intocmim si depunem declaratia unica pentru tine
declaratie unica 1

Esti persoana fizica

Si ai realizat individual sau intr-o forma de asociere, venituri/pierderi din Romania sau/si din strainatate? Atunci trebuie sa stii ca datorezi impozit pe venit si contributii sociale obligatorii. Specialistii nuamcontabil.ro te pot sprijini cu completarea si depunerea: 

Declaratiei privind impozitul pe veniturile realizate in Romania impuse in sistem real, precum si a contributiilor sociale datorate

Declaratiei privind impozitul pe veniturile realizate in Romania impuse pe baza de norme de venit

Apeleaza la specialistii din echipa nuamcontabil.ro pentru sprijin! Lasa-ne mesajul tau si in cel mai scurt timp vei fi contactat de un expert contabil!

  Nume
  Email
  Telefon
  Mesajul tau


  Daca ai nevoie de un contabil cu experienta, specialistii nuamcontabil.ro iti stau la dispozitie! Lasa-ne mesajul tau si in maxim 24 de ore vei fi contactat de un expert contabil ce iti va oferi toate informatiile necesare!

   Nume
   Email
   Telefon
   Mesajul tau


   DECLARATIE UNICA PERSOANE FIZICE

    

   Declaratia Unica este o declaratie fiscala ce se adreseaza persoanelor fizice si care se depune anual, la o data stabilita. Chiar daca persoanele fizice nu au obligatia de a contracta serviciile unui contabil, de cele mai multe ori, acestea sunt necesare. Birocratia si informatiile contradictorii pot reprezenta piedici in calea celor care isi doresc sa isi declare veniturile si sa aiba siguranta ca nu vor avea datorii la stat fara intentie. Echipa nuamcontabil.ro iti ofera consultanta pentru completare Declaratie Unica 2021, astfel incat sa toate detaliile sa fie puse la punct. 

    

   Ce este Declaratia unica? 

    

   Declaratie Unica Anaf este o declaratie fiscala introdusa in anul 2018. In acel an, contributorii au depus primele declaratii pentru anul anterior si estimarile pentru anul in curs. Declaratia se depune de catre toate persoanele fizice care obtin alte venituri in afara drepturilor salariale, cu unele exceptii. 

   Cadrul legislativ pentru Declaratia unica este: Legea nr. 227.2015 privind Codul Fiscal si Ordinul nr. 139/2020 pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a Declaratiei Unice. 

   Scopul Declaratiei Unice este acela de a comunica autoritatilor fiscale date despre venituri si de a folosi drept suport pentru calculul obligatiilor fiscale. 

   declaratie unica 2
   Declaratie Unica PF - NuAmContabil

   Cine trebuie sa depuna Declaratia Unica? 

    

   Asa cum am mentionat mai devreme, Declaratia Unica trebuie depusa de toate persoanele fizice care obtin alte ventiruri decat cele din pensii si salarii, cu mici exceptii. 

    

   Sunt doua categorii principale ce trebuie sa depuna Declaratia Unica: 

   1. persoane fizice care au obtinut Cod Fiscal de la ANAF si functioneaza ca PFA, II, SCA, CMI, PFI si care obtin venituri din comert, productie, servicii sau profesii liberale (medici, avocati, traducatori etc) 
   2. persoane fizice care nu au obtinut Cod Fiscal de la ANAF si nu au obligatia sa se inregistreze ca PFA, CMI, PFI, II. 

   In cea de-a doua categorie, sunt incluse persoanele fizice care au obtinut venituri din: 

   • chirii 
   • dividende nete cu o suma mai mare decat limita a 12 salarii minime brute pe tara 
   • actiuni, depozite bancare, monede virtuale, tranzactionare la bursa 
   • drepturi de autor (daca nu se retine impozitul de 10% direct la sursa) 
   • activitati agricole, piscicultura, silvicultura 
   • straintate (altele decat drepturile salariale) 
   • asocierea cu o persoana juridica 
   • castiguri sau pierderi din transferul titlurilor de valoare si alte operatiuni cu instrumente financiare 
   • transferul aurului financiar 
   • alte surse. 

   Cum se depune Declaratia Unica? 

    

   Exista mai multe modalitati de depunere a Declaratiei Unice, in functie de timpul avut la dispozitie, de preferinte si de locatia unde va aflati. Astfel, declaratia se poate depune fizic sau in format electronice. Declaratia se poate descarca electronic, de pe site-ul ANAF si de asemenea este pusa la dispozitie gratuit la orice ghiseu ANAF (trebuie sa ceri un formular declaratie unica 2021). 

    

   • Depunere fizica, pe hartie: se poate depune Declaratia Unica la registratura Organului Fiscal sau prin posta, la sediul ANAF arondat adresei de domiciliu, cu confirmare de primire. De mentionat faptul ca data depunerii declaratiei pe hartie va fi ori data inregistrarii acesteia la Organul Fiscal (daca te prezinti personal la ghiseu), ori data depunerii la posta. 
   • Depunere electronica, la distanta: prin intermediul serviciului SPATIUL PRIVAT VIRTUAL 
   • pe site-ul e-guvernare.ro, unde va fi nevoie de semnatura electronica (aceasta se obtine de la un furnizor specializat). 
   Declaratie Unica PF - NuAmContabil
   Declaratie Unica PF - NuAmContabil

   Cand se depune Declaratia Unica? 

    

   Declaratia unica se depune in mai multe situatii, iar pentru fiecare dintre acestea exista un anumit termen depunere declaratie unica 2021. 

    

   In primul rand, trebuie sa depui o Declaratie Unica la fiecare activitati incepute pentru prima data: 

    

   • cand infiintezi un PFA, PFI, II, IF 
   • cand incasezi dividende cu o valoare peste 12 salarii minime brute 
   • cand semnezi un contract de inchiriere sau un alt tip de contract ce urmeaza sa iti aduca venituri. 

    

   In aceste cazuri, termenul pentru depunere Declaratie Unica 2021 este de 30 de zile de la producerea evenimentului. In Declaratia Unica, se va estima venitul ce va fi obtinut in cursul anului si de asemenea, se vor calcula estimativ valorile impozitului si ale contributiilor sociale, dupa caz. 

    

   Apoi, Declaratia Unica trebuie completata si depusa in fiecare an pana la data de 25 mai, cu mentiunea ca trebuie sa urmaresti comunicarile autoritatilor, deoarece s-a intamplat ca termenul sa se prelungeasca. Pana pe 25 mai, anual, vei depune Declaratia Unica pentru veniturile realizate in anul precedent. 

   Trebuie sa stii ca exista posibilitatea de a modifica datele completate in declaratia initiala, in unele cazuri. Spre exemplu, daca ai infiintat un PFA, ai depus o declaratie cu venitul estimat. Peste un timp, ai semnat un contract de inchiriere, astfel ca in declaratie trebuie sa specifici si veniturile obtinute din chirii. In acest sens, vei depune o declaratie rectificativa. 

   Declaratia rectificativa se depune ori de cate ori intervin modificari pe parcursul anului fiscal in curs (pentru care se estimeaza veniturile). 

   Care este data limita pentru achitarea impozitului si contributiilor?

    

   Atat impozitul, cat si contributiile se achita pana la data de 25 mai a anului urmator. Spre exemplu, pentru anul 2021, acestea se vor achita pana la data de 25 mai 2022, cu mentiunea ca termenul de plata se poate prelungi daca se prelungeste si termenul de depunere Declaratie Unica. 

   Un lucru important de mentionat este faptul ca ANAF acorda reduceri cu putin timp inainte de expirarea termenului pentru depunerea Declaratiei, astfel ca ar fi bine sa urmaresti comunicatele oferite de autoritati. 

   Asa cum poti observa, depunerea Declaratiei Unice iti poate aduce griji suplimentare, mai ales daca nu stii exact ce venituri se pot declara si cum se calculeaza contributiile. Cel mai simplu este sa lasi totul in seama echipei nuamcontabil.ro! Te ajutam sa completezi si sa depui Declaratia Unica, astfel incat sa scapi de toate grijile birocratiei si de teama ca ai nu ai completat corect documentele. Indiferent daca esti o persoana fizica sau doresti sa infiintezi un PFA, II, PFI sau IF, nu ezita sa ceri consultanta specializata, astfel incat Declaratia Unica si celelalte documente fiscale sa fie completate corect si depuse la timp. Astfel, vei scapa de multe neplaceri, printre care amenzi si executari silite. 

    

   Pentru mai multe detalii, contacteaza-ne cu incredere! 

    

   Declaratie Unica PF - NuAmContabil